Hoog tijd voor HB-beleid

21/4/2025

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een RVKO-breed beleid voor het begaafdheidsonderwijs binnen ons bestuur. Hiervoor is een werkgroep Begaafdheid opgericht. Als we het hoogbegaafdheidsonderwijs (HB-onderwijs) goed weten te verbinden met het curriculum, biedt dat een mooie kans voor differentiatie in het aanbod vanuit de RVKO als geheel.

Door ook te specialiseren op begaafdheid worden we als RVKO inclusiever en kunnen we onze leerlingen nog meer centraal stellen. Voor het goed inrichten van het HB-onderwijs is het belangrijk dat scholen goed zicht hebben op hun populatie. Wat is de behoefte van de kinderen die hun school bezoeken, wat is de schoolweging en het spreidingsgetal en welke keuzes worden er gemaakt als het gaat om beredeneerd onderwijsaanbod? Het is de bedoeling dat de leerkrachten in gezamenlijkheid kijken naar wat er nodig is voor de kinderen en welke vaardigheden dit van hen vraagt.

RVKO kwaliteitskader voor begaafdheid

Binnen de RVKO willen we dat alle kinderen, inclusief (hoog)begaafde leerlingen, onderwijs krijgen dat aansluit bij hun behoeften. Daarom wordt er vanuit Team Onderwijskwaliteit, met ondersteuning van de werkgroep Begaafdheid gewerkt aan een kwaliteitskader voor begaafdheid. Dit document dient als basis voor het beleid op iedere school binnen ons bestuur.  Het helpt scholen om een gezamenlijke koers te varen en tegelijkertijd ruimte te houden voor eigen accenten. Hoe stellen we zo’n kwaliteitskader op? En wat komt hierin terug?

Missie, visie en strategie

Het opstellen van een kwaliteitskader begint met een duidelijke missie en visie. Onze missie is dat ieder kind de kans krijgt om zich optimaal te  ontwikkelen, waarbij ondersteuning op maat  een belangrijk aspect is. In de visie wordt onder andere opgenomen dat thuisnabij onderwijs wordt nagestreefd en dat er binnen de RVKO wordt  samengewerkt aan de ontwikkeling van begaafdheid. Uiteraard sluiten deze missie en visie aan bij het strategisch verhaal van de RVKO. Hoogwaardig en eigentijds onderwijs waarin gewerkt wordt aan een kansrijke ontwikkeling voor ieder kind, is ook in het kwaliteitskader Begaafdheid het uitgangspunt. Aan de missie en visie worden doelstellingen en een tijdspad toegevoegd voor het uitrollen van het kwaliteitskader, het bouwen van een stevig netwerk binnen de RVKO en het vergroten van de expertise binnen het bestuur.

Theoretisch kader

In het kwaliteitskader onderbouwen we onze aanpak evidence-informed, dus met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Voor adviezen die erin opgenomen zullen worden, gebruiken we verschillende modellen en principes als onderlegger.

Van signalering tot verrijking

Het kwaliteitskader biedt handvatten voor alle  betrokkenen. Zo beschrijft het hoe scholen een ontwikkelingsvoorsprong kunnen signaleren,  bijvoorbeeld met observatielijsten en screeningsinstrumenten. Daarnaast bevat het richtlijnen voor compacten en verrijken. Ook wordt aandacht besteed aan de juiste materialen en mogelijkheden voor uitdagend onderwijs, gericht op de doelgroep.

Samen voor kwaliteit

Met dit kwaliteitskader bieden we collega’s binnen de RVKO een stevige basis om begaafdheidsbeleid op hun school vorm te geven. Dit gezamenlijke document zorgt voor een gedeelde visie, terwijl scholen de vrijheid houden om het in te vullen naar hun eigen verhaal, passend bij hun kinderen. Zo bouwen we samen aan goed onderwijs voor ieder kind. De verwachting is dat de scholen het kwaliteitskader eind van dit schooljaar ontvangen, waarbij verbinding met ander beleid rondom inclusief onderwijs belangrijk is.

Voor elk kind ondersteuning  op maat

Door op “Alle Cookies accepteren”, te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de site navigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.